Κλέψε σαν καλλιτέχνης! Μην κλέβεις βίαια.

9 Ιανουαρίου, 2015

Εδώ και χρόνια, κάθε πρωί, πριν αρχίσω να δουλεύω, βλέπω βίντεο από δουλειές συναδέλφων. Τις καλές τις εταιρίες τις ψάχνω λίγο παραπάνω και πολλές από αυτές, τις ακολουθώ για να είμαι ενήμερος της εξέλιξής τους. Πολλές φορές μπαίνω στον πειρασμό να μιλήσω και με τους ιδιοκτήτες για να γνωριστούμε αλλά και να ανταλλάξουμε ιδέες.

Έτσι έγινε και προχθές. Αυτή τη φορά όμως, χτύπησε το δικό μου τηλέφωνο. Ένας συνάδελφος από την Αθήνα που είχα δει δουλειά του το ίδιο πρωί. Μιλήσαμε για λίγη ώρα σε πολύ φιλικό κλίμα, ανταλλάξαμε ιδέες για δουλειές, βρήκαμε κοινούς γνωστούς του χώρου, μιλήσαμε ακόμα και για μία συνεργασία μας.

Μετά από λίγο μου έσκασε την βόμβα. Αυτό το βίντεο (δες στο YouTube, στο blog μου και φυσικά στο site μου) είναι δικό σου, με ρωτάει. Μα φυσικά και είναι δικό μου, του απαντάω και συνεχίζω με αφέλεια. Είναι δυνατόν να ανεβάσω βίντεο χωρίς να είναι δικό μου; Κάνω ώρες ώρες κάτι χαζές ερωτήσεις. Καλά, μου λέει, δες αυτό και τα ξαναλέμε.

Κάποιος είχε πάρει ένα προωθητικό βίντεό μου, που εξηγώ για ποιο λόγο πρέπει μία εταιρία να κάνει ένα εταιρικό βίντεο. Κόντεψα να το πάθω το εγκεφαλικό. Ευτυχώς συνέχισε να μου κάνει παρέα στο τηλέφωνο, ο νέος φίλος από την Αθήνα. Πάλι καλά και ηρέμησα. Μετά από λίγο ψάξιμο για τον κλέφτη, βρήκα ότι το έχει βάλει και στην εταιρική ιστοσελίδα του, με όλα τα στοιχεία από την έρευνα που είχα κάνει για να φτιάξω το κείμενο του βίντεο.

Χαίρομαι που του αρέσει η δουλειά μου. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το βάλει όπου θέλει αρκεί να με ενημέρωνε ότι ήθελε να το χρησιμοποιήσει, να μην έβγαζε στο τέλος του βίντεο το λογότυπό μου και να ανέφερε ότι δεν είναι δικό του βίντεο, αλλά της Art Vision. Δυστυχώς όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν έγιναν. Παρόλα αυτά νόμιζε ότι δεν θα το δω ποτέ και ότι θα συνεχίσει να πουλάει τις υπηρεσίες του με αυτό τον τρόπο. Όπως και να έχει, εγώ δεν έχω σκοπό να κάνω τίποτα άλλο πέραν του συγκεκριμένου άρθρου. Άμα καταλάβει το λάθος του, καλό θα του κάνει. Αν όχι…

Οπότε και εγώ το πήρα απόφαση, χαριτολογώντας. “Θέλεις να φτιάξεις ένα βίντεο για την αρχική σου σελίδα; Απλά, φτιάξε ένα site και κλέψε το βίντεο από κάποιον άλλο.”

Για το τέλος άφησα ένα πολύ ωραίο βιβλίο που διάβασα πριν λίγο καιρό. Σου το προτείνω να το διαβάσεις. Θα σε βοηθήσει να “κλέψεις σαν καλλιτέχνης” όπως λέει και ο τίτλος του. Μην το κάνεις βίαια.

***Επεξεργασία άρθρου 15 Ιανουαρίου 2015

Μετά από αυτό το άρθρο, η συγκεκριμένη “εταιρία” εξαφανίστηκε από προσώπου γης, χωρίς να αφήσει κανένα στοιχείο ζωής. Εγώ δεν του είπα τίποτα. Που το κατάλαβε; Ευτυχώς είχα κρατήσει κάποια print screen για να σου τα δείξω.

Και άντε εμάς, μας εγκατέλειψε. Τους πελάτες του; Πως τους άφησε έτσι έκθετους; Αυτό θα με κουβαλάει σε όλη μου τη ζωή. Θα το έχω κρίμα στο λαιμό μου. Ξέρω. Το ίδιο θα πεις και εσύ. Εγώ, ο κακούργος φταίω!

***Τελευταία επεξεργασία άρθρου 21 Ιανουαρίου 2015

Σου έχω νέα. Εμφανίστηκε βρε. Ήρθε αναννεωμένος. Τώρα, εκτός των άλλων, φτιάχνει και εταιρικά βίντεο και τηλεοπτικές παραγωγές, κάνει και γάμους και φωτογραφήσεις και φυσικά εξειδικεύετε στη δημιουργία ιστοσελίδων. Φυσικά δουλειές δεν είδα πουθενά.

Το βίντεό μου φυσικά το έβγαλε. Ούτε φωνή όμως, ούτε ακρόαση. Ούτε ένα email να πει ένα συγνώμη δεν έστειλε. Δεν πειράζει όμως. Εγώ έχω μεγάλη καρδιά. Αφού εμφανίστηκε πάλι καλά. Να μην έχω και τύψεις δηλαδή. Να δες και εσύ εδώ να χαρείς.