Είδη εταιρικού βίντεο

1 Φεβρουαρίου, 2014

Έχει η επιχείρησή σου να πει μία ιστορία; Ο κόσμος ανταποκρίνεται καλύτερα σε ένα βίντεο παρά σε ένα απλό κείμενο ή ένα διαφημιστικό φυλλάδιο. Με ένα σύντομο και περιεκτικό βίντεο μπορείς να περάσεις όποιο μήνυμα θέλεις για την επιχείρησή σου, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα! Ενώ, με ένα βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας, έχεις περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου, για να πείσεις τους καταναλωτές-δέκτες σχετικά με την επιχείρησή σου. Παρουσιάζονται μερικές από τις πιο σημαντικές κατηγορίες βίντεο, που θα σε βοηθήσουν να προβάλεις την εταιρία σου.

  • Προώθηση προϊόντος και υπηρεσίας

Παρουσίαση προϊόντος – υπηρεσίας. Χρησιμοποιείται στην αρχή του κύκλου του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Εστιάζει στα θετικά χαρακτηριστικά, όπως γίνονται αντιληπτά από τη πλευρά του καταναλωτή, με στόχο να τον προσελκύσετε.

Επίδειξη προϊόντος – υπηρεσίας. Προβάλλει το προϊόν – υπηρεσία «εν ώρα δράσης». Δείχνει πως λειτουργεί ή ποιες ανάγκες εξυπηρετεί. Εξαιρετική η συμβολή του 3D, που δίνει τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης του προϊόντος σας.

Δημιουργία προϊόντος – υπηρεσίας. Παρουσιάζεται, βήμα προς βήμα, η παραγωγική διαδικασία του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Σας δίνεται η δυνατότητα να αποφεύγονται τα σημεία – κλειδιά ή τα μυστικά της παραγωγικής διαδικασίας, που μπορεί να πέσουν στα χέρια των ανταγωνιστών σας.

Επίλυση κάποιου προβλήματος. Όταν το προϊόν ή η υπηρεσία σας, επιλύει κάποιο πρόβλημα, αυτό το είδος είναι το πλέον κατάλληλο. Ενδεικτικά, μπορείτε να παρουσιάσετε στους περαστικούς στο δρόμο ένα πρόβλημα και στη συνέχεια να τους ρωτήσετε πως θα το έλυναν. Στη συνέχεια, παρουσιάζετε το προϊόν ή την υπηρεσία σας, ως το μέσο για τη λύση του προβλήματος. Η δημιουργία του εταιρικού σας βίντεο, θα βασιστεί στο υλικό που συγκεντρώθηκε από τις αντιδράσεις.

«Οπτικές» ιστορίες. Γίνεται ολοένα και δημοφιλέστερη η ιδέα των animations, των κινούμενων σχεδίων και των εικονογραφημένων ιστοριών. Συνήθως, η χρήση αυτού του βίντεο γίνεται με τη προσθήκη voice-over, για να εξηγεί τα όσα προβάλλονται. Προτεινόμενη διάρκεια 1 με 3 λεπτά. Εδώ, βρίσκονται τα infographics, ως ειδική κατηγορία των infomercials. Πρόκειται για animated στατιστική παρουσίαση του προϊόντος – υπηρεσίας, ή της εταιρίας σας. Τα infomercials έκαναν την εμφάνισή τους πριν πολλά χρόνια, αλλά με την ανάπτυξη του διαδικτύου προβάλλουν πιο αναγκαία από ποτέ. Δες το infographic που κάναμε για την Art Vision https://www.artvision.com.gr/blog/giati-xreiazomai-ena-video-gia-tin-epixeirisi-mou/

  • Μάρκετινγκ και διαφήμιση

Προβολή και προώθηση. Πέρα από το προϊόν ή την υπηρεσία, μπορείτε να προβάλλετε και να προωθήσετε την εικόνα της επιχείρησής σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στο διαδίκτυο, όσο και στην τηλεόραση. Δες μία από τις διαφημίσεις μας που παίξανε στην τηλεόραση https://www.artvision.com.gr/blog/diafimistiko-spot-notos-fresh/

Παρουσίαση της εταιρίας. Αυτό το είδος, δίνει τη δυνατότητα στους θεατές, να μάθουν την εταιρία σου ή να αποκτήσουν μία σαφέστερη ιδέα για το ποιοι είστε και τι ακριβώς προσφέρετε. Μπορεί να περιλαμβάνει την ιστορία την εταιρίας σου, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό σου, στατιστικά στοιχεία σχετικά με την απόδοση της εταιρίας, ανάλυση των εμποδίων και των ευκαιριών που συναντάτε καθημερινά. Η παρουσίαση της εταιρίας κατά αυτόν τον τρόπο, αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος στις μέρες μας, καθώς δίνει τη δυνατότητα για μία πιο προσωπική και άμεση επαφή με τον θεατή. Εάν θέλεις να έρθεις πιο κοντά με τους πελάτες σου, η παρουσίαση της εταιρίας σου κατά αυτόν τον τρόπο, είναι ότι ακριβώς χρειάζεσαι. Δες μία παρουσίαση εταιρίας https://www.artvision.com.gr/customers/lookup/

Συγκριτική διαφήμιση. Μπορείς να δώσεις σε ανθρώπους να δοκιμάσουν τη γεύση ή τη λειτουργικότητα του προϊόντος σας, μαζί με το αντίστοιχο ενός από τους ανταγωνιστές σου. Η διαδικασία και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, μπορεί να γίνει βίντεο και να προβληθεί δημόσια. Συνήθως, το βίντεο αυτό αποκαλείται και «Βίντεο δοκιμασίας». Διάβασε ένα άρθρο μου σχετικό για αυτή την κατηγορία https://www.artvision.com.gr/blog/sigkritiko-test/

Προβολή «μέσα» από τον πελάτη. Ένας πελάτης δείχνει πως χρησιμοποιεί το προϊόν – υπηρεσία, εξηγεί ποια προβλήματα λύνει, σε ποιον τομέα τον βοηθά, γιατί το αγόρασε, εάν θα επαναλάβει την αγορά και γιατί. Η δημοτικότητα αυτού του βίντεο έχει εξασθενήσει το τελευταίο διάστημα, αλλά οι θεατές πάντα θέλουν να μαθαίνουν και να ακούν τη γνώμη κάποιου που έχει ήδη χρησιμοποιήσει την εταιρία σου και θα επηρεαστούν από αυτά που θα τους πει. Για την πειστικότητα της προβολής θα πρέπει να προβάλλονται τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά, εάν υπάρχουν.

  • Διάδραση με το προσωπικό

Παρουσίαση των καθηκόντων του. Χρησιμοποίησε έναν υπάλληλο της εταιρίας σου για να περιγράψει το είδος της εργασίας του, που συμβάλλει, τι του αρέσει στο πόστο του, γιατί επέλεξε την εταιρία σου για να εργαστεί. Πρέπει να είναι ρεαλιστής και να τονίσει τόσο τις θετικές πλευρές όσο και τις αρνητικές, κατά την παραμονή του στην εταιρία σου. Αποτελεί ένα είδος συνέντευξης του εργαζομένου, που σκοπό έχει τόσο τη προβολή της εταιρίας σου στο ευρύ κοινό, όσο και την αξιολόγηση του υπεύθυνου προσωπικού, των απόψεων που έχουν οι υπάλληλοι για τον εργασιακό χώρο και γενικότερα την εταιρία σου.

Νίκες και ήττες. Λένε ότι όσες περισσότερες αποτυχίες έχεις κάνει στη δουλειά σου και τα έχεις βγάλει πέρα, τόσο πιο επιτυχημένος επαγγελματίας είσαι. Χρησιμοποίησε έναν ειδικό της εταιρίας σου, να μιλήσει για τις μεγαλύτερες επιτυχίες και αποτυχίες της εταιρίας σου. Τι έμαθε ο ίδιος, αλλά και η εταιρία σου από κάθε περίπτωση;

Εκπαιδευτικό. Ή αλλιώς «training video». Αποκτά όλο και περισσότερο έδαφος στις μέρες μας. Πρόκειται για βίντεο που αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση του εργατικού δυναμικού εντός της επιχείρησής σου. Περιλαμβάνει ενότητες, όπως, ασφάλεια, πρώτες βοήθειες, διαχείριση χρόνου, επικοινωνιακές δεξιότητες και ικανότητα πωλήσεων. Στόχο έχει την εκπαίδευση του προσωπικού σου για μία διαφορετική θέση μέσα στην εταιρία ή τη βελτίωσή του, στη θέση που βρίσκεται τώρα. Ακόμα, είναι σε θέση να παράγει πληροφορίες ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον της εταιρίας, όπως είναι οι στρατηγικοί και βραχυπρόθεσμοι στόχοι της εταιρίας, η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, του συστήματος επικοινωνιών και τη προβολή της ιεραρχικής δομής, ώστε να είναι γνωστά στο προσωπικό της εταιρίας σου.

Πριν και μετά. Περιλαμβάνει τις αντιδράσεις και τις στάσεις του προσωπικού σου πριν την παραγωγή του έργου και μετά την ολοκλήρωσή του. Μπορείτε να παρουσιάσετε τις προσδοκίες που είχατε στην αρχή, σε συνάρτηση με τα εμπόδια που συναντήσατε στην πορεία. Στο τέλος, μπορεί να γίνει και αξιολόγηση αυτών που ασχολήθηκαν με το έργο και να προβληθεί ο βαθμός ευχαρίστησής τους με το τελικό αποτέλεσμα.

  • After sales support

Υποστήριξη μετά την πώληση. Πολλοί ενδιαφερόμενοι θα ήθελαν να δουν ένα τέτοιο βίντεο πριν αγοράσουν από την εταιρία σου. Είναι αυτό που χρειάζεσαι, για να παρουσιασθούν οι δράσεις της εταιρίας σου μετά την πώληση του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Εδώ, μπορείς να προβάλεις και κάποια εγγύηση που ίσως να υπάρχει. Προσδίδει μία αξιοπιστία στην εικόνα της εταιρίας σου. Αυτό δείχνει πόσο σίγουρος είσαι για το προϊόν και την υπηρεσία που προσφέρεις.

Ανακοινώσεις. Παρουσιάζεις στους πελάτες σου τα νέα της εταιρίας σου, τι κατάφερε η επιχείρηση σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Μπορεί να γίνει επισύναψη κατά το newsletter της εταιρίας ή το email που θα στείλεις στους πελάτες σου. Ακόμα, μπορεί να ενημερώνει για σχετικά events που συμμετέχει η εταιρία ή για τις δράσεις της στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Επιλογές υπάρχουν, είναι πολλές και σε περιμένουν. Στην Art Vision, μπορούμε να κάνουμε όποιο είδος εταιρικού βίντεο χρειάζεσαι, όπως το χρειάζεσαι. Ένα κείμενο μπορεί να περάσει το μήνυμα, αλλά μία εικόνα, ένας ήχος, ένα βίντεο μπορεί να εμπνεύσει…