Βίντεο – μαρτυρία (Testimonial video)

19 Ιανουαρίου, 2019

Καταθέσεις και μαρτυρίες τρίτων για την εταιρία σας

«Οι θεατές πιστεύουν τις μαρτυρίες που προβάλλονται για την εταιρία σας»

Στη δεκαετία του ‘90, οι ιστοσελίδες άρχιζαν, σιγά σιγά, να αποκτούν όλο και περισσότερο έδαφος. Οι εταιρίες έπρεπε να είχαν οπωσδήποτε μία ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, εάν ήθελαν να τους πάρουν στα σοβαρά οι καταναλωτές. Η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία, προσδιορίζει πλέον τα βίντεο, όπως προσδιόριζε τις ιστοσελίδες 20 χρόνια πριν: επιτακτικά και αναγκαία.

Πριν μερικά χρόνια, η παραγωγή βίντεο ήταν μία υπηρεσία υψηλής εξειδίκευσης, που απαιτούσε ακριβό εξοπλισμό και μεγάλα ποσά, για όσους ήθελαν να επενδύσουν στη μαγεία του συνδυασμού εικόνας και ήχου. Σήμερα, τα κόστη παραγωγής έχουν μειωθεί δραματικά και οι άνθρωποι περιμένουν να δουν ένα βίντεο, για να ενημερωθούν ή απλώς να ψυχαγωγηθούν. Αυτό οδήγησε τις εταιρίες, να χρησιμοποιούν, όλο και περισσότερο, τα εταιρικά βίντεο, κυρίως στο διαδίκτυο, σαν ένα ασφαλές μέσο επικοινωνίας με την ομάδα-στόχο που θέλουν να προσεγγίσουν.

Έστω τώρα ότι, ως μία ανερχόμενη εταιρία, χρησιμοποιείτε ένα εταιρικό βίντεο για να προσελκύσετε πελάτες. Το σημαντικότερο ερώτημα που θα πρέπει να σας απασχολήσει είναι το εξής: Γιατί να πιστέψουν οι θεατές  ότι ισχύουν αυτά που προβάλλονται για την εταιρία σας; Η ραγδαία εξέλιξη των βίντεο οδήγησε τους δέκτες να παρουσιάζονται πιο καχύποπτοι σχετικά με το περιεχόμενό τους. Δύσκολα, κάποιος θα πιστέψει ότι έχετε να πείτε για την εταιρία σας. Αλλά, εάν ακούσει τη γνώμη κάποιου άλλου, ακόμα και αγνώστου – ή μία ομάδα από αγνώστους, είναι πιο πιθανό να πειστεί για την εταιρία σας, απ’ ότι να ακούσει τη δικιά σας εκδοχή. Κάπως έτσι, «γεννήθηκαν» τα βίντεο – μαρτυρίες. Βίντεο, δηλαδή, που στηρίζονται στις απόψεις και στις γνώμες τρίτων, σχετικά με την εταιρία και τη δράση της. Ένα ταχέως αναπτυσσόμενο είδος εταιρικού βίντεο, με εκπληκτικά αποτελέσματα.     

Δείτε τώρα, μερικά παραδείγματα από αυτά τα βίντεο.

Μία υπέροχη κάμερα από τη Sony

Το μεγαθήριο της John Deere

Έχει η εταιρία σας μία ιστορία να πει; Τότε βάλτε κάποιον άλλον στη θέση του αφηγητή. Για να το κατορθώσετε με επιτυχία, πρέπει να εστιάσετε, για αρχή, σε τρία στοιχεία – κλειδιά:

  • Αυθεντικότητα
  • Ενδιαφέρον
  • Προβολή σχετικού μηνύματος

Μέσα από το βίντεο, θα πρέπει να φαίνεται η πραγματική εικόνα της εταιρίας, ή τουλάχιστον, η εικόνα που επιδιώκει η εταιρία να δημιουργήσει στο μυαλό του ο δέκτης. Τα στοιχεία που θα συμπεριλαμβάνονται στο βίντεο, θα πρέπει να έχουν κάποιο ενδιαφέρον, έτσι ώστε ο θεατής να μην πλήττει. Για παράδειγμα, ένα πρόσωπο που μιλάει μπροστά από μία κάμερα θα πείσει λιγότερο από ένα άτομο που χρησιμοποιεί το προϊόν ή την υπηρεσία της εταιρίας, σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, το μήνυμα του βίντεο, οφείλει να είναι σχετικό και να απηχεί ουσιαστικά στους θεατές – δέκτες. Πληροφορίες με άσχετο περιεχόμενο, ή, χωρίς συνάφεια στατιστικά στοιχεία, κουράζουν τον θεατή και τον απομακρύνουν από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σε έναν τεχνολογικό κόσμο, που συνεχώς αλλάζει, οι άνθρωποι βρίσκουν ως μοναδικό στήριγμα για τις καταναλωτικές τους αποφάσεις, τις απόψεις άλλων ανθρώπων. Τα εταιρικά βίντεο και τα διαδραστικά μέσα παίζουν πια καθοριστικό ρόλο στο πως θα τοποθετήσετε την εταιρία σας και θα προωθήσετε την εικόνα σας. Τα βίντεο – μαρτυρία, είναι μία από τις ασφαλέστερες επιλογές.