Το πιο σημαντικό πράγμα που παίρνεις από τα σεμινάρια είναι αγάπη

10 Οκτωβρίου, 2014

Βγήκα και εγώ σαν άνθρωπος να πιω ένα ποτό και πάλι πάνω σε φωτογράφο έπεσα. Δηλαδή όχι εγώ. Οι κοπέλες της παρέας. Αυτή τη φορά ήταν εκεί για να βγάλει φωτογραφίες από τον κόσμο του μαγαζιού για την προώθησή του. Κλασικό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Άρχισε διακριτικά να βγάζει φωτογραφίες και έφτασε να μου δείχνει κάθε μία για να του πω αν την εγκρίνω. Σε μένα. Γιατί σε μένα; Το γράφει στο μέτωπό μου; Από που κατάλαβε ότι έχω σχέση με το αντικείμενο;

Μετά από λίγο βρέθηκα να μιλάω μαζί του για το ότι πάντα ήθελε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία, το πως μπήκε στη δουλειά και το πως τώρα προσπαθεί να βγάλει το μεροκάματό του. Αμέσως μπήκα στο θέμα. “Εφόσον σ’ αρέσει, πρέπει να κάνεις πολλά γι αυτό. Δεν είναι εύκολο πράγμα η φωτογραφία” ήταν τα πρώτα πράγματα που του είπα. Και αμέσως μετά, του μίλησα για σεμινάρια και εργαστήρια. Έχω πάει σε τόσα πολλά, σχετικά με φωτογραφία και σκηνοθεσία, που είναι κρίμα να μην πω την εμπειρία μου σε έναν νέο φωτογράφο που θέλει να μπει στο χώρο.

Μην σταματάς να παρακολουθείς σεμινάρια. Σου μαθαίνουν τεχνικές, πόζες, φωτισμό. Βλέπεις καινούργια προϊόντα και πως να τα χρησιμοποιείς. Δημιουργούν το στυλ σου σαν φωτογράφος, την προσωπικότητά σου. Από όλα αυτά που θα ακούσεις, αν πάρεις το 30% είναι υπέρ αρκετό. Το υπόλοιπο δεν είναι για σένα. Ξεκαθάρισέ τα.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό είναι το μάρκετινγκ. Δεν αρκεί να είσαι καλός φωτογράφος. Πρέπει να ξέρεις να το πουλάς κιόλας. Το μάρκετινγκ είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο ακόμα και στους φωτογράφους εάν και στους περισσότερους καλλιτέχνες είναι από ο γολγοθάς τους.

Αλλά αφού τα μάθεις όλα αυτά, γιατί να συνεχίσεις να πηγαίνεις στα σεμινάρια; Μετά από 2-3 φορές που θα δεις έναν φωτογράφο, δεν σου δίνει πολλά επιπλέον πράγματα. Απλά παίρνεις τον ενθουσιασμό να συνεχίσεις, να κάνεις κάθε φορά και καλύτερες εικόνες. Θέλεις μόλις βγεις από το σεμινάριο, να πας και να κάνεις μία υπέροχη δουλειά.

Και καλά όλα αυτά, αλλά τι σου δίνουν πραγματικά τα σεμινάρια; Σου δίνει έμπνευση, ενθουσιασμό, ζωντάνια, ζωή, αγάπη. Φεύγεις από εκεί με αναπτερωμένο ηθικό. Νιώθεις ότι είσαι καλύτερος. Είσαι καλύτερος. Και όταν λέω αγάπη το εννοώ. Έχω βρεθεί σε σεμινάριο που στο τέλος όλοι φύγαμε βουρκωμένοι, γεμάτοι με αγάπη και πρόθυμοι στο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και μετά καλύτεροι φωτογράφοι. Γιατί η προσωπικότητά σου σε κρατάει σε αυτό το χώρο και όχι η καλή δουλειά σου.

Αν σ’ ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα σχετικά με το βίντεο, μπορείς να γράψεις κάτω δεξιά το email σου για να λαμβάνεις περισσότερες σκέψεις και ιδέες πριν βγουν δημόσια.