Τα καλύτερα βίντεο, δεν έγιναν με τις καλύτερες κάμερες

25 Απριλίου, 2016

Είναι κάποιες φορές, που με ρωτάνε τι κάμερες χρησιμοποιώ, τι φακούς, τι εργαλεία. Την είχα κάνει και εγώ αυτή την ερώτηση πριν μερικά χρόνια σε ένα σεμινάριο ενός μεγάλου φωτογράφου που ήταν το πρότυπό μου. Και όσες φορές την ξανάκουσα, πάντα η ίδια απάντηση.

“Μην ασχολείσαι με τον εξοπλισμό. Δημιούργησε με το μυαλό σου.” 

Κανένας δεν έγινε μεγάλος σκηνοθέτης ή φωτογράφος με τον εξοπλισμό του. Διάβασε ιστορία κινηματογράφου, μελέτησε μεγάλους κινηματογραφιστές, δες ταινίες ή βίντεό τους, χειρίσου το μυαλό σου και δημιούργησε ένα δικό σου πρότυπο.

Για μένα, το συναίσθημα είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι όταν θέλω να φτιάξω ένα βίντεο. Πρέπει να μπω από τη μεριά του καταναλωτή και να σκεφτώ τι είναι αυτό που θέλει να δει. Πρέπει να βρω τον τρόπο να τον προσεγγίσω, να τον κάνω να αισθανθεί όμορφα, να του πω όσα πράγματα έχω μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.

Οπότε και εσύ, όταν θέλεις να δείξεις κάτι, σκέψου μία ιστορία, γράψε ένα κείμενο, ζωγράφησε ένα storyboard, βγες και αποτύπωσέ το στην κάμερά σου, μόνταρέ το και δείξτο στο κοινό με αγάπη για αυτό που έκανες.

Τα καλύτερα βίντεο, δεν έγιναν με τις καλύτερες κάμερες.

Το παρακάτω είναι ένα βίντεο που έφτιαξε ένας συνάδερφος πριν λίγες μέρες, που λέει μερικά πράγματα σαν αυτά που διάβασες.

Αλήθεια, εσύ τι κάμερα έχεις;