Βίντεο ή εταιρικό βίντεο; Εσύ τι θέλεις;

26 Ιανουαρίου, 2017

Σήμερα θα σου πω τη διαφορά ενός βίντεο από το εταιρικό βίντεο.

Ένα εταιρικό βίντεο έχει πολύ δουλειά πριν ανοίξουν οι κάμερες. Πρέπει να μπει ένας στόχος, να γίνει έρευνα, να γραφτεί κείμενο, να γίνει ένα storyboard, να αποφασιστoύν τα μέσα προώθησής του, όπως και το πόσα άτομα χρειάζονται και τι θα κάνει ο κάθε ένας. Μέχρι εδώ είναι το 50% της δουλειάς για μένα. Όλα τα άλλα είναι εύκολα.

Ο απώτερος σκοπός ενός εταιρικού βίντεο είναι να “πουλήσει”. Όλος ο κόσμος πλέον βλέπει πολλές ώρες βίντεο κάθε μέρα. Αν δεν δει κάτι ενδιαφέρον από την αρχή, θα το κλείσει. Το θέλεις εσύ αυτό; Πρέπει να δει εξ’ αρχής κάτι που να του κινήσει την περιέργεια να συνεχίσει. Αν δει τα πρώτα 4″ τότε μπορεί να το δει όλο. Και τι είναι αυτό που θα τον κάνει να μείνει;

Αν με διαβάζεις συχνά, θα έχεις δει ότι πολλές φορές μιλάω για την ιστορία ενός βίντεο. Το εταιρικό βίντεο λέγεται και οπτικοακουστική παραγωγή. Δεν είναι μόνο εικόνα. Είναι και ήχος. Και δεν εννοώ μόνο μουσική. Πες κάτι. Όχι πόσο κάνει το προϊόν σου και πόσο καλός είσαι. Πες μια ιστορία.

Δες μερικά παραδείγματα, για να καταλάβεις πως είναι ένα σωστό εταιρικό βίντεο.

Που θέλω να καταλήξω. Το εταιρικό βίντεο ΔΕΝ είναι παίρνω μία κάμερα, πάω τραβάω πλάνα, το βάζω στο μοντάζ, πετάω και μία μουσική από πάνω και αυτό ήταν. Αυτό είναι απλά ένα βίντεο, που τις περισσότερες φορές δεν κάνει τη δουλειά του και μερικές φορές έχει αντίθετα αποτελέσματα. Το εταιρικό βίντεο είναι πολλά παραπάνω.

Τώρα διάλεξε. Τι θα ήθελες εσύ να έχεις; Βίντεο ή εταιρικό βίντεο;