Πως να κάνεις live streaming

7 Δεκεμβρίου, 2022

Η τεχνολογία ζωντανής μετάδοσης μάς επιτρέπει να παρακολουθήσουμε, να δημιουργήσουμε και να μοιραστούμε βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Το μόνο που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να κάνουμε μία ζωντανή μετάδοση είναι ένα smartphone ή tablet και μια πλατφόρμα από την οποία μπορούμε να μεταδώσουμε ζωντανή εικόνα.

Το live streaming είναι απαραίτητo και στις επιχειρήσεις. Το video content αναπτύσσεται σε πολλές βιομηχανίες. Είτε συνδέονται με τους πελάτες, είτε θέλουν να επικοινωνήσουν μία εκδήλωση, είναι απαραίτητη μια ζωντανή μετάδοση. Οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στον εξοπλισμό live streaming.

Αν πρέπει να κάνεις τώρα μία ζωντανή μετάδοση, χρησιμοποίησε το κινητό σου τηλέφωνο. Αν όμως θέλεις να δημιουργήσεις μια επαγγελματική ζωντανή μετάδοση για την επιχείρησή σου θα πρέπει να επενδύσεις σε επαγγελματικό εξοπλισμό.

Σου έχω φτιάξει έναν οδηγό με τον απαραίτητο εξοπλισμό για live streaming.

Τι χρειάζεσαι;

1. Χώρο. Ένας καλός χώρος είναι σημαντικός.

2. Φωτισμό. Δεν μπορείς να υπολογίζεις ότι θα είναι ηλιόλουστη κάθε φορά που θέλεις να κάνεις μια ζωντανή ροή.

3. Κάμερα. Το πιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού είναι μια βιντεοκάμερα. Θα χρειαστείς μια βιντεοκάμερα υψηλής ποιότητας. Υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμες κάμερες, η κάθε μία με διαφορετικά χαρακτηριστικά και τιμή.

4. Ήχο. Η εικόνα είναι το 50%, ο ήχος το υπόλοιπο. Τα εξωτερικά μικρόφωνα έχουν καλύτερη ποιότητα ήχου και υπάρχουν άπειρες επιλογές ανάλογα με τον προϋπολογισμό σου.

5. Υπολογιστή. Ένας γρήγορος υπολογιστής θα σου κάνει τη δουλειά. Προσοχή! Αν πάρεις laptop, το πιο σύνηθες πρόβλημα είναι η υπερθέρμανση. Μπορεί να σου σταματήσει την μετάδοση ή ακόμα και να σου καεί. Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις και ψύκτρα.

6. Encoder. Η κωδικοποίηση του βίντεο είναι η διαδικασία συμπίεσης αρχείων βίντεο από εξωτερικές πηγές. Ο encoder συμπιέζει τα αρχεία για την καλύτερη ποιότητα.

7. Ίντερνετ. Όσο γρηγορότερο, τόσο καλύτερο υλικό μπορείς να ανεβάσεις.

Εάν θέλεις να βάλεις επιπλέον κάμερες, πρέπει να πάρεις και ένα switcher για να κάνεις την μίξη της εικόνας.

Πως το κάνεις;

1. Φτιάξε το χώρο σου. Βεβαιώσου ότι ο χώρος είναι τακτοποιημένος και ο φωτισμός ρυθμισμένος σωστά.

2. Σύνδεσε ήχο και βίντεο με τον encoder. Ανάλογα με τις εξόδους της κάμερας και τις εισόδους του υπολογιστή, υπάρχουν και τα κατάλληλα καλώδια.

3. Ρύθμισε τον encoder. Ρύθμισε τις παραμέτρους της μετάδοσης και σύνδεσε τον κωδικοποιητή με την πλατφόρμα χρησιμοποιώντας το stream key και το URL που παρέχει η πλατφόρμα.

4. Ρύθμισε την πλατφόρμα που θα ανέβει.

5. Πατάς “live stream”. Αυτό ήταν. Είσαι live!

Προετοιμάσου και δοκίμασε τα πάντα εκ των προτέρων. Είναι ότι χειρότερο να πάει κάτι στραβά, ενώ βρίσκεσαι στη μέση ενός live stream. Ο μόνος τρόπος για να το αποτρέψεις είναι να είσαι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένος. Η δοκιμή της ζωντανής μετάδοσης σε ιδιωτικό κανάλι, η δοκιμή της ταχύτητας σύνδεσης, της ποιότητας του ήχου και η ποιότητα του βίντεο αποτελούν ουσιαστικό μέρος της προετοιμασίας για μια ζωντανή μετάδοση.

Εμείς, στην Art Vision, βγάζουμε ζωντανές συνδέσεις κάθε μέρα. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως μπορεί να γίνει μία άρτια live streaming μετάδοση.

Αν θέλεις βοήθεια, κάλεσε μας.