12 σημεία για να γίνει αποδοτικό το βίντεο της εταιρίας σου

19 Ιανουαρίου, 2016

Έφτιαξα ένα βίντεο αλλά δεν ήρθε κανένας πελάτης” μου λένε συνήθως αρκετοί επιχειρηματίες. “Έκανα τόση δουλειά, χάλασα τόσα χρήματα αλλά καμία αλλαγή δεν είδα“. Πολλοί επιχειρηματίες βλέπουν οι κόπους τους να πάνε χαμένοι και νιώθουν απελπισμένοι. Δεν παίρνουν αυτό που περιμένουν και είναι δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα. Μετά από αυτό, τις περισσότερες φορές, δεν θέλουν να ξανακούσουν για βίντεο. Τι μπορείς να φταίει όμως γι’ αυτό;

Όλα τα βίντεο δεν είναι αποδοτικά. Δεν είναι έτσι όπως πρέπει να είναι και γι’ αυτό δεν πουλάνε. Όλη η διαδικασία υλοποίησης ενός βίντεο είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα. Δεν παίρνουμε μία κάμερα, τραβάμε και μετά το κόβουμε στο μοντάζ, βάζουμε μία μουσική και είναι έτοιμο. Με αυτό τον τρόπο, δεν μπορείς να φτιάξεις ένα βίντεο που να πουλάει.

Μπορεί ο καθένας να κάνει ένα αποδοτικό βίντεο;

Σήμερα θα σου πω, πως πρέπει να γίνει ένα βίντεο στο internet για να είναι αποδοτικό.

Τι μπορεί να αλλάξει την πορεία του βίντεο;

Η πρώτη προσέγγιση
Το πρώτο πράγμα που ζητάω για να φτιάξω ένα βίντεο είναι η ενημέρωση για την εταιρία. Θέλω να μάθω για τα προϊόντα, τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό, τους πελάτες, το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Συχνά ρωτάω πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με το βίντεο. Απλώς θέλω να μάθω τα πάντα για την εταιρία. Το τελευταίο πράγμα που ρωτάω είναι ποιος είναι ο στόχος αυτού του διαφημιστικού. Πάντα πρέπει να υπάρχει στόχος. Εάν δεν υπάρχει, πρέπει να βρεις. Αλλιώς τους αποτρέπω να κάνουν βίντεο.

Οι πρώτες σκέψεις
Μετά μ’ αρέσει να σκέφτομαι πως θα ήθελα να δω μία διαφήμιση για αυτή την εταιρία. Γράφω μερικές ιδέες και τις αφήνω για την ώρα.

Η έρευνα
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στη δημιουργία του βίντεο. Πρέπει να γίνει μία έρευνα σε οτιδήποτε σχετικό υπάρχει. Τις περισσότερες φορές, χάνομαι στις οθόνες να ψάχνω τον ανταγωνισμό. Θέλω να δω πως προωθούν στο εξωτερικό ένα παρόμοιο προϊόν. Εκεί συνήθως βρίσκω πολύ ωραίες ιδέες αλλά μου δημιουργούνται και καινούργιες. Άλλωστε στο διαδίκτυο υπάρχουν τα πάντα. Σκέφτομαι σαν πελάτης. Πρέπει να βρω για ποιο λόγο πρέπει να αγοράσω αυτό το προϊόν και το κυριότερο, για ποιο λόγο από αυτή την εταιρία.

Μετά επανέρχομαι στο δεύτερο βήμα και σκέφτομαι αν θα ήταν καλύτερο να φτιάξω κάτι όπως το είχα σκεφτεί εξαρχής. Κάτι άσχετο από ότι έχω δει στην έρευνά μου. Κάτι διαφορετικό, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον. Μπορεί απλά να πάρω μερικά στοιχεία από αυτό που είχα σκεφτεί και να τα εντάξω σε αυτά που βρήκα μετά την έρευνα.

Συγκέντρωση στοιχείων
Οι καλύτερες προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι και αρχίζουν οι παρουσιάσεις για την κάθε μία ξεχωριστά. Μετά συζητάμε για την καλύτερη δυνατή ιδέα και την υλοποίησή της. Αποφασίζουμε το τελικό υλικό και ξεκινάμε. Σχεδόν τελειώσαμε. Τώρα απλά ξεκινάει η υλοποίηση. Το δημιουργικό κομμάτι δεν έχει καμία σχέση με ότι έγινε μέχρι τώρα.

Χρονοδιάγραμμα
Για να είμαστε εντός χρόνου, πρέπει να βγάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα. Πρέπει να ξέρουμε κάθε μέρα σε ποια φάση είναι το έργο. Ανάλογα με το στιλ του βίντεο, γίνεται και το πρόγραμμα.

Storyboard
Μέσα στις επόμενες ημέρες γίνεται το storyboard του βίντεο, το στήσιμο δηλαδή όλων των πλάνων στο χαρτί. Ταυτόχρονα γίνεται και το κείμενο για το σπικάζ, όπως επίσης και η μετάφραση εφόσον χρειαστεί.

Γύρισμα


Στην περίπτωση της κινηματογράφησης, σύμφωνα με το storyboard, κάνουμε τα πλάνα που χρειάζονται. Βρίσκουμε το κατάλληλο location, βάζουμε τον κατάλληλο φωτισμό και… action.

Animation
Αν είναι animation, επιλέγουμε χρώματα, χαρακτήρες, background και αρχίζει ο σχεδιασμός.

Σπικάζ
Μετά έρχεται η ώρα του σπικάζ. Επιλέγουμε ανδρική, γυναικεία ή παιδική φωνή, ελληνικά ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, ανάλογα με το κοινό που στοχεύουμε.

Call to action
Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να υπάρχει σε ένα βίντεο είναι το “Call to action”, ένα κάλεσμα δηλαδή σε αυτόν που παρακολουθεί το βίντεο, στο να κάνει κάτι. Συνήθως είναι να μπει στην ιστοσελίδα του διαφημιζόμενου, αλλά μπορούν να γίνουν και διάφορα άλλα, όπως π.χ. click στο link, αποστολή email, συμπλήρωση φόρμας.

Μουσική
Για μένα, η μουσική παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Μπορεί λόγω μουσικής να “απογειωθεί” ή να “πατώσει” ένα βίντεο. Συνήθως, ψάχνω πριν κάνω το γύρισμα για το κομμάτι που θα χρησιμοποιήσω. Θέλω να το έχω στο μυαλό μου όταν κάνω τα πλάνα μου. Ιδιαίτερα για τα βίντεο που παίζουν με το συναίσθημα, η μουσική θέλει πολλές ώρες ψάξιμο.

Προώθηση
Τέλος, το επόμενο μεγαλύτερο κεφάλαιο είναι η προώθηση του βίντεο. Δεν φτιάχνουμε ένα βίντεο και απλά το ανεβάζουμε στο YouTube και στα social media και περιμένουμε να μας πάρουν τηλέφωνο οι πελάτες. Πρέπει να τους βρούμε και να τους το δείξουμε. Πρέπει να κάνουμε μία στρατηγική μάρκετινγκ και με τα αποτελέσματα αυτού, να κάνουμε και remarketing. Αυτό είναι λίγο πιο πολύπλοκο. Θα σου το πω σε ένα επόμενο άρθρο.

Άμα νομίζεις ότι είσαι έτοιμος, στείλε μου ένα email και θα τα κάνω όλα για σένα.