Animated εταιρικό βίντεο

11 Φεβρουαρίου, 2014

Το επόμενο βήμα

Στον πολύπλοκο κόσμο της σύγχρονης διαφήμισης, ο στόχος δεν είναι μόνο η ενημέρωση του κοινού, αλλά και η ψυχαγωγία του. Πολλές εταιρίες, ακόμα και σήμερα, στηρίζουν την επιτυχία τους στο γραπτό κείμενο, για να περάσουν το μήνυμά τους. Οι άνθρωποι όμως, μαθαίνουμε αποδοτικότερα οπτικά, παρά διαβάζοντας ένα κείμενο. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, πάνω από 800 εκατομμύρια χρήστες επισκέπτονται την σελίδα του YouTube κάθε μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στο ίδιο διάστημα, να παρακολουθούνται περισσότερες από 4 δις ώρες βίντεο! Η διαφήμιση με τη χρήση βίντεο επομένως, αποτελεί την πλέον κατάλληλη επιλογή των εταιριών για τη προώθησή τους, οι οποίες ως επί το πλείστον, προσπαθούν να εντάξουν το εταιρικό βίντεο στη στρατηγική προβολή τους. Με την συνεχώς δυναμική αλλαγή του διαδικτύου όμως, οι εταιρίες βρίσκονται στο κατώφλι νέων προκλήσεων και τεχνολογικών δυνατοτήτων. Μία από αυτές είναι και το animated εταιρικό βίντεο, η παραγωγή του οποίου βασίζεται στην ψηφιακή σχεδίαση.

Το animated corporate βίντεο, βασίζεται εξ’ ορισμού στο animation, που ουσιαστικά, πρόκειται για την γρήγορη προβολή μίας σειράς από εικόνες ή θέσεων ενός μοντέλου, έτσι ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της κίνησης. Το animation μπορεί να δημιουργηθεί με την εφαρμογή δισδιάστατης (2D) ή τρισδιάστατης (3D) μακέτας.

Ποια είναι η διαφορά όμως του animated εταιρικού βίντεο με τα υπόλοιπα είδη; Δεν υπάρχουν όρια! Μπορείς να χτίσεις έναν ολοκαίνουριο κόσμο από την αρχή και να δώσεις ζωή σε οποιοδήποτε σενάριο φαντάζεσαι. Έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις σκηνικό υπόβαθρο, εισαγωγή στην ιστορία, χαρακτήρες που θα πρωταγωνιστούν, ψηφιακά σχεδιασμένες κινήσεις και δράσεις των χαρακτήρων που δημιούργησες, διαλόγους, μουσική επένδυση και τίτλους τέλους, για να έχεις ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Το ιδανικότερο είδος εταιρικού βίντεο, για να περάσεις το μήνυμα που θέλεις, όταν είναι δύσκολο να το εξηγήσεις με λόγια.

Εταιρίες – κολοσσοί στην παγκόσμια αγορά, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει animated βίντεο για την προβολή τους. Ανάμεσα τους βρίσκονται η Micrososft και η McDonald’s, οι οποίες είναι από τις πρώτες εταιρίες που ενσωμάτωσαν με επιτυχία το animation στο εταιρικό τους βίντεο. Η χρήση του animated βίντεο από αυτές τις εταιρίες επιβεβαίωσε τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του. Σχεδιάζεται για να ενημερώσει τους καταναλωτές, σχετικά με την εταιρία και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της, με ένα δημιουργικό και αξιομνημόνευτο τρόπο. Τι καλύτερο από το να έχεις καταφέρει να μαγνητίσεις τη προσοχή του δέκτη για 60 με 90 δευτερόλεπτα; Αυτό συμβαίνει διότι το animated βίντεο διεγείρει κατά 58% αποτελεσματικότερα, τόσο την ακουστική όσο και την οπτική αίσθηση του ατόμου. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά του, είναι τα ακόλουθα:

  • Ευελιξία. Με τις δυναμικές επιλογές που προσφέρει, παρακάμπτει τους νόμους της φύσης, με στόχο να δώσει ζωή στο προϊόν σας.
  • Ποικιλία. Οι χαρακτήρες, τα σκηνικά, τα χρώματα και ο συνδυασμός τους, μπορούν να μορφοποιηθούν με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους. Όλοι διαθέσιμοι, ανά πάσα στιγμή.
  • Μορφή στην ιδέα. Το πιο δύσκολο στη δημιουργία ενός βίντεο, είναι η παρουσίαση μίας ιδέας με τη χρήση εικόνας. Με τον συνδυασμό των δύο παραπάνω, της ευελιξίας και της ποικιλίας των δυνατοτήτων, η “οπτικοποίηση” της ιδέας, καθίσταται το πιο δυνατό στοιχείο του animated βίντεο.
  • Προβολή διαδικασίας. Τα βήματα της διαδικασίας, μίας οποιαδήποτε παραγωγής, παρουσιάζονται με έναν οπτικά απλό και δημιουργικό τρόπο, που δίνει τη δυνατότητα στον δέκτη να κατανοήσει ακριβώς αυτό που θέλει να παρουσιάσει η εταιρία σας.

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των animated εταιρικών βίντεο, οφείλεται στην θετική τους επίδραση στις πωλήσεις. Τα στοιχεία – κλειδιά στην επιτυχία του, είναι ο χρόνος και το speakage. Ο συγχρονισμός των πλάνων πρέπει να είναι τέλειος, για αυτό και η διαδικασία δημιουργίας ενός τέτοιου βίντεο απαιτεί ώρες, ακόμα και για τη παραγωγή 1 λεπτού! Ο χρόνος, όμως, επηρεάζει και σε ένα άλλο επίπεδο το συγκεκριμένο βίντεο. Οι θεατές, θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τον κατάλληλο χρόνο που χρειάζονται για να διαβάσουν και να κατανοήσουν το μήνυμα. Ο σχεδιαστής του animated βίντεο, οφείλει να λάβει και αυτή τη μεταβλητή σοβαρά υπ’ όψιν κατά τη δημιουργία του. Από την άλλη, το speakage, το κείμενο δηλαδή που συνοδεύει το βίντεο, είναι κρίσιμης σημασίας. Ένα κακό speakage, μπορεί να καταστρέψει όλη τη δουλειά που έχει γίνει στο βίντεο. Το speakage, πέρα από τα άλλα χαρακτηριστικά του, σε ένα animated βίντεο, θα πρέπει να είναι σαφές, παραστατικό και δημιουργικό, καθώς η σωστή γραφή του θα κρίνει την επιτυχία του βίντεο.      

     Ξεχωρίστε από τον ανταγωνισμό. Πείστε τους δέκτες για την αξία του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρετε, ξεκάθαρα και αποτελεσματικά. Δώστε ζωή στο προϊόν σας με τη χρήση ψηφιακών χαρακτήρων. Τα animated εταιρικά βίντεο, προκαλούν τις εταιρίες να κάνουν το επόμενο βήμα στη παραγωγή εταιρικών βίντεο.