Τι γίνεται όταν πρέπει να κάνεις ένα μοντάζ πολύ γρήγορα;

31 Αυγούστου, 2016

Τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι μία βλακεία. Κάτι πρόχειρο που περνάει απαρατήρητο. Όλοι οι σκηνοθέτες λένε ότι το μοντάζ μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει μία ταινία.

Καταρχάς στη δουλειά μου όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Όλοι θέλουν να έρθεις να τραβήξεις ένα θέμα και την επόμενη μέρα να αρχίσεις το μοντάζ. Αυτά όμως δεν γίνονται. Στις αναπτυγμένες χώρες, για ένα βίντεο χρειάζονται πολλές ημέρες δουλειάς. Έτσι γίνεται και με μένα.

Υπάρχουν όμως κάποιες εξαιρέσεις. Όταν δηλαδή υπάρχει σοβαρός λόγος. Ποτέ όμως δεν υπόσχομαι. Συνήθως λέω “άφησέ με μία βδομάδα να το δω και θα σου πω αν μπορώ”. Στο τέλος απλά τους δείχνω ολοκληρωμένο το βίντεο.

Αλλά και πάλι, πως γίνεται αυτό; Πως μπορεί σε άλλες δουλειές να κάνω ένα μήνα μοντάζ και σε άλλες να γίνεται μέσα σε 3 μέρες; Εύκολο. Θέλει να αφήσεις όλες τις δουλειές στην άκρη, να βρεις μυαλό μόνο για αυτή και να έχεις καλή διάθεση για να φτιάξεις κάτι όμορφο. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, με βοήθησε ότι είχα τελειώσει τα γυρίσματα πριν λίγες ημέρες, οπότε μου ήταν φρέσκα στο μυαλό μου όλα τα πλάνα. Έλα να σου πω τι έκανα.

  • Την πρώτη μέρα ασχολήθηκα να βρω το κατάλληλο τραγούδι. Αφιερώνω πολύ χρόνο και ας μην γράφω εγώ τη μουσική και τους στίχους. Είναι το 50% του βίντεο.
  • Την επόμενη μέρα διαλέγω τα πλάνα που μου κάνουν για αυτό το μοντάζ. Συνηθίζω να ακούω και το τραγούδι καθ’ όλη τη διάρκεια του ψαξίματος. Αυτό με βοηθάει πάρα πολύ.
  • Την τρίτη και τελευταία μέρα ενώνω μουσική με εικόνα και τέλος. Color correction, grading και όλα αυτά του φινιρίσματος. Upload και αυτό ήταν. Είναι έτοιμο! Δες το.

Μόνο λόγια είμαι ότι δεν προλαβαίνω. Σε ένα επόμενο άρθρο θα σου πω τι κάνω για να φτιάξω ένα βίντεο χωρίς να έχω την πίεση χρόνου. Θα σου πω για όλα τα βήματα που ακολουθώ για να δεις τη διαφορά.